Klimatdeklaration i praktiken

Seminarium om hur man klimatdeklarerar en byggnad – lag och tillämpning, faktainsamling och beräkning, tidsbesparing med digitaliserad arbetsmetodik samt möjligheter för dig som har högre ambition än lagkravet.

Det lagstadgade kravet på klimatdeklaration gäller från årsskiftet vid uppförande av byggnader. Förutsättningarna kommer att prägla branschens sätt att beräkna och redovisa byggnaders klimatavtryck. Men vad innebär det egentligen att klimatdeklarera en byggnad? På seminariet går vi igenom förutsättningarna och visar tillämpningen enligt gällande föreskrift.

Att klimatdeklarera är tidskrävande, men mycket tid kan sparas genom att redan från början digitalisera hanteringen. Vi ger tips på vägen och ställer också frågan om vem som ska göra arbetet. Vad kan man göra själv som byggherre och vilka tjänster går att köpa in om man inte har egen kompetens?

I den obligatoriska klimatdeklarationen ställs inga krav på högst tillåtna klimatavtryck. Men med det stora engagemang som finns i branschen kan man anta att de flesta byggherrar redan nu kommer att anstränga sig för att nå ett lågt värde. Ett sätt är att använda LFM30:s ambitiösa klimatdeklaration. Vad innebär det i merarbete och hur kan initiativet påverka marknaden?

Vi ägnar en intensiv halvdag åt klimatdeklarationen och går både på bredden och djupet. Seminariet riktar sig till yrkesverksamma i branschen som berörs av lagkravet.  

Om det digitala seminariet
Vi ger seminariet i Zoom. Som deltagare interagerar du med din dators mikrofon och kamera samt i tillhörande chatt. Kursansvarig administrerar tekniken och fungerar som moderator för frågor och diskussion.

Program

Del 1: Hur man klimatdeklarerar en byggnad


8.30 – 9.50 Klimatdeklaration av byggnader – lag och tillämpning

Det lagstadgade kravet på klimatdeklaration gäller vid uppförande av flerbostadshus och lokalbyggnader från den 1 januari 2022 och för småhus två år senare. Deklarationen innefattar klimatpåverkan under byggskedet och vissa byggdelar med mindre påverkan undantas för att underlätta arbetet. Inga krav ställs på hur stor klimatpåverkan får vara, bara att den redovisas. Branschen får tid på sig för kunskapsuppbyggnad till 2027 då byggnadens hela livscykel ska beaktas och gränsvärden införs.

Men vad innebär det egentligen att klimatdeklarera en byggnad. Vi går igenom förutsättningarna och visar tillämpningen enligt Boverkets gällande föreskrift.

Området byggnaders klimatpåverkan innefattar en för många ny terminologi och nya definitioner. Vad är till exempel en EPD, vad innebär generiska data och vad står det i standarden EN 15804 som det ofta hänvisas till. Vi reder ut begreppen för dig som inte är insatt i ämnesområdet.

Catarina Warfvinge, Lunds tekniska högskola

 

9.50 – 10.00 Kaffepaus


10.00 – 10.50 Arbetet med faktainsamling och klimatberäkning

Vi går igenom grundläggande beräkningsmetodik för att få en förståelse för vilka indata som behövs och hur beräkningsresultatet ska hanteras i deklarationen. Hur går man till väga när nödvändiga uppgifter om till exempel ett byggmaterials klimat-påverkan inte finns i Boverkets databas, och när ska man räkna respektive använda schabloner. Man ställs inför många frågor i arbetet.

Arbetet med att beräkna byggnaders klimatavtryck är tidskrävande, men mycket tid kan sparas genom att redan från början digitalisera hanteringen. Vi visar hur man förenklar arbetet genom att importera indata till beräkningsprogrammet från 3D-modeller och kalkylprogram. Vad skiljer marknadens vanliga klimatberäknings-program åt och vilka är lämpliga i arbetet med klimatdeklarationen?

Alexander Landborn, Link Arkitektur AB

 

10.50 – 11.20 Vilka klimatavtryck kan vi vänta oss?

Vilka klimatavtryck får man då för våra vanligaste byggnadstyper. I några exempel visar vi hur resultatet i klimatdeklarationen fördelar sig på olika byggnadsdelar och hur dessa varierar med konstruktionslösningar och byggnadsmaterial. Vilken betydelse har till exempel val av stomsystem för slutresultatet?

Sara Borgström, WSP Environmental

11.20 – 12.00 LFM30 visar vägen med en mer ambitiös klimatdeklaration

Många byggherrar kommer säkert att anstränga sig för att minska nybyggnadens klimatavtryck. Ett sätt är att använda LFM30:s ambitiösa klimatdeklaration, som till skillnad från den lagstadgade innefattar byggnadens samtliga byggdelar och har fastställda målgränsvärden för klimatpåverkan. Man ställer också kvalitetskrav på att klimatdata från Boverkets databas som ska vara så kallat representativa. Vi går igenom och exemplifierar LFM30:s kriterier. Vad innebär det i merarbete och hur kan initiativet påverka marknaden?

Andreas Holmgren, Byggnadsfirman Otto Magnusson AB

Anmälan

Seminariet ges på följande orter och tider:

  • online: kl 8.30 – 12.00 den 28 oktober 2021

Avgift: 2 900 kr (exklusive moms)

Faktureras i efterhand, betalningsvillkor 30 dagar netto. Anmälan är bindande, men kan överlåtas.


Till toppen

Svensk Energiutbildning AB

adress Fersens väg 6, 211 42 Malmö
telefon 073 - 330 46 20
e-mail info@svensk-energiutbildning.se

Copyright © Svensk Energiutbildning AB. Alla rättigheter reserverade. (Org.nummer: 556836-5299) En hemsida av Capace Media.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /srv/users/svensk-energiutbildning-se/apps/svensk-energiutbildning-se/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /srv/users/svensk-energiutbildning-se/apps/svensk-energiutbildning-se/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/sven...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /srv/users/svensk-energiutbildning-se/apps/svensk-energiutbildning-se/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52